Potkua päätöksentekoon

Hämeenkyrössä on paljon asioita joista pidän ja joista olla ylpeä. Julkinen päätöksenteko ja keskustelu osana sitä ei valitettavasti kuulu näihin asioihin. Meillä virkamiehet vie ja kuntalaiset vikisee! Mikäli päätökset eivät heijastele ruohonjuuritason näkemystä, eikä kunnon keskustelua käydä, saadaan huonoja ratkaisuja. Tästä osoituksena on 2022 – 2024 toteutettu sopeutusohjelma, mikä osoittautui monella tapaa ongelmalliseksi. Paketin oli tarkoitus tasapainottaa kunnan budjetti, eikä siinä onnistuttu – kunnan budjetti on yhä alijäämäinen ja sopeutustarve on olemassa, kiinteistöveropohjan laajennuksesta huolimatta.

Huolestuneena tilannetta seuranneena koin, että minun on oltava mukana tulevalla valtuustokaudella! Minulla on annettavaa julkisen keskustelukulttuurin kehittämiselle ja kuntalaisten osallistamiseksi päätöksentekoon. Haluan olla avainpaikalla vaikuttamassa kunnan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kehittämiseen. Aion tuoda järjen äänen tulevaan sopeutuskeskusteluun.

TYÖRAUHA

JULKINEN KESKUSTELU

ARJEN TURVALLISUUS

YHTEISÖLLISYYS

Potku Aleksi Melto

Tarjoan ratkaisukeskeisen lähestymistavan ongelmiin

Pyrimme puolisoni kanssa ymmärtämään lähellämme elävien ihmisten arkea ja sen mukana tuomia haasteita. Autamme niissä miten parhaiten kykenemme, yhteistyöllä ja usein yhdistysten kautta.

En riitele vaan pyrin käymään poliittista keskustelua yli puoluerajojen. Arvostan useita henkilöitä jokaisesta Hämeenkyrön puolueesta ja tämän vuoksi rakentavan keskusteluyhteyden muodostaminen puolueeseen kuin puolueeeseen ei tule olemaan minulle ongelma. Politiikassa ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta julkinen keskustelu on viritettävä uudelle tasolle tulevalla valtuustokaudella.

Työskentelin seitsemän vuotta Tampereen yliopistolla ihmisen ja tietokoneen välisen vuorovaikutuksen (HCI) tutkimustehtävissä ja viimeiset reilu kymmenen vuotta olen harjoittanut alaa oman toiminimen alla. Olen tietojenkäsittelyn rautainen ammattilainen ja kehitän päivätyössäni puheentunnistussovellutuksia markkinoille. Kykenen siten haastavaankin matemaattiseen ja järjestelmätason ajatteluun, suunnitelmallisuuteen, unohtamatta moderneja hyödynnettävissä olevia teknologisia mahdollisuuksia.

Mielen ja kehon tasapainosta pidän vapaa-ajalla huolta erityisesti taekwondo-harrastuksen parissa, jota olen aktiivisesti harrastanut yhdessä lasteni kanssa viimeiset viisi vuotta Ikaalisissa. Toimin lajin parissa ohjaajana, hallituksessa sekä joukkueen johtajana. Kykenen siis koviin potkuihin myös konkreettisesti!

Vaalilupaukset

  1. Pyrin katkaisemaan huolestuttavan käytöskehityksen peruskouluissa.
  2. Pyrin tiivistämään kunnan ja yhdistysten välistä yhteistyötä.
  3. Pyrin tuomaan ruohonjuuritason äänen osaksi päätöksentekoa.
  4. Teen kaikkeni säilyttääkseni kunnan esikoulun Kyröskoskella.
  5. Lupaan tutustua ja perehtyä valtuustoaloitteisiin huolella.

Kaikilla on oltava turvallinen kouluympäristö

Aleksi Melto - Do your own research

Tärkein tavoitteeni on saada katkaistua peruskouluissa meneillään oleva huolestuttava kehitys oppilaiden käytöshäiriöiden osalta. Korviini on kantautunut useilta eri tahoilta juttuja väkivallan teoista ja huolestuttavista uhkauksista. Kouluun on voitava mennä luottavaisin mielin, ilman pelkoa, että mitä kamalaa se päivä tuo tullessaan. Ja sama pätee myös vanhempiin – ei vanhempien tule joutua pelkäämään, että mitähän puukkouhkausia sitä seuraava päivä taas tuo tullessaan. Myöskin henkilökunnalle tilanne on usein uuvuttava ja raskas, ja työajasta liian suuri osa menee näiden tulipalojen sammuttamiseen ja niistä raportointiin. Tällöin työssä jaksaminen kärsii, tekijät vaihtuu ja maine huononee. 

Tämän kuntoon laittaminen lähtee luonnollisesti johtamisesta, seurannasta ja raportoinnista, ja suunnan on muututtava tulevan valtuustokauden aikana! Nyt täytyy saada työrauha sekä vaka-, että perusopetuksen puolelle. 

Muutoin tilanne menee siihen, että järjestelmää aletaan väärinkäyttää, esimerkiksi erityistukea aletaan hakea oppilaille, jotka eivät sitä varsinaisesti tarvitsisi. Menetämme hyvät ja arvostetut työntekijät, kuten esikouluissa jo kävi sopeutuspaketin yhteydessä. Tällöin homma maksaa vuosi vuodelta enemmän, laatu laskee ja tulokset sekä lasten hyvinvointi heikentyy. Vaikka lasten kasvatusvastuuta on otettava myös kotona, on kaikilla oltava turvallinen kouluympäristö!

Kunnan ja yhdistysten välistä yhteistyötä voidaan tiivistää

Tiivistämällä ja kehittämällä kunnan ja yhdistysten välistä yhteistyötä pystytään kunnassa toimittamaan paljon hyviä asioita varsin kustannustehokkaasti. Esimerkiksi alas ajettujen kunnan perhekerhojen tilalle on noussut vapaaehtoisvoimin MLL:n perhekahvilat ja iltapäiväkerhot. Kunta voisi entistä tehokkaammin markkinoida kyseisiä toimintoja omissa kanavissaan kotiäideille ja -isille, esimerkiksi neuvolakäyntien yhteydessä. Tämän lisäksi kunnan työntekijät voisivat tiivistää yhteistyötä osallistumalla useammin päivätoimintaan.

Tuon käsittelyssä olevia asioita osaksi julkista keskustelua

Hämeenkyrössä on kehittämisen varaa julkisen keskustelukulttuurin osalta. Liian usein asioista käydään keskustelua kunnan virkamiesten kesken, valtuuston ja lautakuntien toimittaessa lähinnä leimasimen virkaa. Aion osaltani nostaa akuutteja käsittelyssä olevia asioita osaksi julkista keskustelua ja pyrkiä tuomaan ruohonjuuritason näkemyksen entistä paremmin osaksi julkista keskustelua sekä parantamaan kuntalaisten mahdollisuutta osallistua päätöksentekoon. Näin päätösten tulisi heijastella enemmän kuntalaisten kuin virkamiesten näkemystä. Sama pätee myös toiseen suuntaan – tällöin kuntalaiset ymmärtävät ja kykenevät helpommin hyväksymään vaikeitakin päätöksiä, kun ovat tietoisia realiteeteista joiden pohjalta vaikeita valintoja joudutaan tekemään.

Tutustun ja perehdyn valtuustoaloitteisiin huolella

Valtuustoaloitteet ovat valtuutetuille keskeisin tapa ajaa asioita eteenpäin. Aloitteet voivat olla hyviä tai huonoja, usealla eri tapaa. Esimerkiksi aie voi olla hyvä, kuten yleensä onkin, mutta aloite saattaa olla puutteellisesti valmisteltu tai suunniteltu huonosti. Aion osaltani perehtyä huolella jokaiseen aloitteeseen ja käydä ne läpi suurennuslasin kanssa.

Kunnan esikoulu on säilytettävä Kyröskoskella

Kunnan järjestämä Kyröskosken esikoulu tuntuu jatkuvasti olevan kunnan virkamiesten hyppyytettävänä. Siitä luopuminen oli jo kirjattu alunperin taannoisen sopeutuspaketin luonnokseen, mutta suunnitelmasta luovuttiin aivan viime metreillä. Itselläni oli oma roolini suunnitelman kampittamisessa ja aion tehdä kaikkeni säilyttääkseni kunnan esikoulun Kyröskoskella myös jatkossa. Perusopetuksesta nyt puhumattakaan. Viimeisimpänä käänteenä on terveystarkastajan avustuksella valitettavasti onnistuttu kylvämään aiheetonta pelkoa kyröskokelaisten tulevien eskarilaisten perheiden keskuuteen.

Terveystarkastuskäynnit ajoittuvat vuodelle 2023, jolloin tiloissa oli 21 lasta. Tämä on omasta mielestänikin aivan ylärajoilla kyseiseen tilaan, kenties jopa liikaa, mutta nykyisin tarve on joka tapauksessa vähemmän. Esimerkiksi tiloissa on tällä hetkellä 14 eskarilasta. Omista lapsistani nykyisissä tiloissa esikoulun on käynyt kaksi ja meidän kaksospojat suorittavat sitä parhaillaan. Havaitut puutteet eivät estä toimintaa ja johtuvat lähinnä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kriteerien tuomista eroista. Uusien oppilaiden lukumäärä on laskussa luonnollisesti myös peruskoulun puolella, joten tilatarve silläkin puolella tulee vähentymään vuosi vuodelta, ellei ihmeitä tapahdu.  Varhaiskasvatuksen henkilökunta Kyröskoskella on omien kokemusten ja perheiltä saadun palautteen perusteella osaavaa, empaattista ja kaikin puolin miellyttävää.

Ilokseni Kyröskosken Pilke päiväkodista ei korviini ole kantautunut ongelmia viime vuosina, kuten aiemmin jolloin jopa johtohenkilöstö vaihtui aika moisella sykkeellä. Siellä on ilmeisesti saatu toiminta nyt rullaamaan siten, että asikastyytyväisyyskin on korkealla. Kilpailu palvelutuottajien kesken johtaa yleensä laadun parantumiseen ja kustannustehokkaaseen palvelutuotantoon, joten pidän Pilkkeen onnistumista ja olemassa oloa oikein iloisena asiana aiheeseen liittyen. Vaihtoehdon olemassaolo on aina hyvä asia ja toimii kirittäjänä. Pilkkeen lisäksi Kyröskoskelle tarvitaan kuitenkin toimiva kunnan yksikkö myös jatkossa.

Aleksi Melto 13 Hämeenkyrö

Yleispoliittiset huolenaiheet

Haluan yhteiskuntajärjestelmämme olevan lähempänä sellaista, mikä mahdollistaa ruohonjuuritasolta lähtevän toiminnallisuuden. Lähtökohtaisesti on parempi, että ihmiset itse voivat tekemisellään vaikuttaa asioihinsa, kuin että asioita hoidetaan heidän puolestaan.

Valtion tulee olla yksilöitä varten, eikä yksilöiden valtiota. Samalla kun haluan purkaa valtion ydintehtäviin kuulumattomia kulueriä, haluan myös kehittää ruohonjuuritason vaikuttamisen mahdollisuuksia ja yhteisöllisen toiminnan edellityksiä.

0 kommenttia

SANANVAPAUS

YHDENVERTAISUUS

ISÄNMAALLISUUS

YHTEISÖLLISYYS

Share This