Paikallislehti UutisOiva haastatteli minua 10.7.2021 julkaistussa artikkelissa harrastukseni, virtuaalivaluuttojen louhinnan tiimoilta.
Kryptovaluutta on sähköistä rahaa, jota voi vaihtaa euroiksi. Kryptovaluutalle tyypillistä on sen arvon raju heilahtelu.
– Esimerkiksi toukokuun aikana arvosta on lähtenyt 40 prosenttia, Melto näyttää kurssikäyrästä – ilman merkkiäkään huolestumisesta. Normipäivä, sillä toisena päivänä nousu voi olla vaikka sata prosenttia.
– Onhan tämä kieltämättä mielenkiintoista seurattavaa, Melto nauraa.
Kryptovaluutoista selvän ottaminen oli Meltolle luontaista, sillä hän on ikänsä ollut kiinnostunut tietokoneista ja koodaajana hän on tottunut myös työskentelemään niillä. Selvitystyö osoitti, että sijoittaminen kryptovaluuttoihin on helppoa, mutta helppoa on myös niiden louhiminen. Käytännössä siis uusien rahojen luominen. Kryptovaluuttoja voi louhia kuka vain tietokoneellaan. Louhituista yksiköistä saa palkkion, joka maksetaan louhittavalla kryptovaluutalla.
– Tein laskelmia ja totesin, että sen hetkisellä kurssilla pystyn tienaamaan louhimalla tarvittavan laitteiston hinnan takaisin neljässä kuukaudessa. Se laskelma myös toteutui, Melto kertoo.
Pelitietokone riittää
Kuten perinteisiä valuuttoja, myös kryptovaluuttoja on erilaisia. Melto louhii Ethereumia. Kryptovaluutoista tunnetuin on Bitcoin, mutta sen louhiminen ei tavalliselta tallaajalta onnistu.
– Se vaatii tarkoitukseen dedikoituja, aivan sairaan kalliita laitteita. Niiden sähkönkulutuskin on todella isoa. Hyvin harva Suomessa tekee tiliä Bitcoineja louhimalla.
Ethereumin kaltaisen valuutan louhimiseen riittää tavallinen pelitietokone. Toki, mitä tehokkaampi kone tai mitä enemmän koneita on käytössä, sen enemmän valuuttaa voi louhia ja sitä enemmän tienaa. Alkuun pääsy on helppoa: siihen tarvitaan tietokone hyvällä näytönohjaimella, kryptovaluuttalompakko, joka voi olla esimerkiksi pörssissä ja louhintaohjelma. Sellaisen voi ladata koneelle ilmaiseksi. Viimeiseksi tarvitaan jäsenyys louhintapoolissa, joka hoituu tietokoneella muutamalla klikkauksella.
Siitä eteenpäin louhinnasta vastaa tietokone. Meltolla louhintaohjelma on aina päällä, eikä se juuri vie tehoa tietokoneen muusta suorituskyvystä.
– Teen louhintaa työkoneellani, aivan tavallisesti sillä voi työskennellä tai pelata louhinnan aikana. Jos louhinta pitää jostain syystä keskeyttää, ohjelman voi kytkeä pois koska vain.
Arvon ennustaminen puolimahdotonta
Melto kertoo itsekin yllättyneensä, kuinka helppoa alkuun pääsy on. Aluksi hän luuli, että tietokoneilta vaaditaan enemmän ja sähkön kulutus olisi suurempaa. Sähköä toki kuluu, sillä Melto innostui sen verran, että koneita ja osia piti saada enemmän. Se toi kuluja, eikä ollut aivan helppoakaan, sillä alkuvuodesta koko maailmaa vaivasi komponenttipula.
– Ei energiankulutus siltikään aivan mahdotonta ole. On yleinen harhaluulo, että virtaa menee törkeät määrät. Täällä sähköä kuluu 2,7kW/h, mikä on vähemmän mitä saunakiuas kuluttaa, vaikka louhintatehoa on noin 20 pelitietokoneen verran.
Vaikeinta alkuun pääsyssä on ajoitus. Koska kryptovaluutoille on tyypillistä, että arvo heittelee reippaasti, on tärkeää, että niitä ostaa silloin, kun hinta on mahdollisimman alhainen.
– Sen ennustaminen on puolimahdotonta. Eniten arvoon vaikuttaa valuutan taustalla oleva teknologia: Miten se saavuttaa sille asetetut tavoitteet sekä isojen toimijoiden peliliikkeet.
– Esimerkiksi yhden ison pudotuksen aiheutti Kiina. Kiina on moneen kertaa yrittänyt kieltää kryptovaluuttojen louhimisen, mutta nyt se ensimmäisen kerran onnistui siinä yhdessä maakunnassa. Silloin louhintatehosta katosi 10–20 prosenttia maailmanlaajuisesti.
Kun louhijoiden määrä väheni, väheni myös sellaisten henkilöiden määrä, joille maksetaan palkkio louhittavana valuuttana. Näin valuuttaa oli yhtäkkiä tarjolla entistä helpommalla, jolloin sen ostovoima laski. Tämän seurauksena valuutan omistajat alkoivat äkisti myydä valuuttaansa, joka entisestä lisäsi valuutan tarjontaa ja laski sen arvoa. Taloustieteessä ilmiötä kutsutaan inflaatioksi.
Yhteistyö kannattaa
Louhijoista iso osa on Melton mukaan sosiaalista porukkaa. Tietoa jaetaan ja asioita selvitetään yhdessä. Komponenttipulan aikana tehtiin yhteistyötä, Melto esimerkiksi hankki toisille louhijoille komponentteja ja otti provision käyttämällä niitä itse louhintaan kolmen viikon ajan.
– Teoriassa olemme kaikki kilpailijoita, mutta yhteistyön hyödyt ovat kiistattomat. Porukka on lähtenyt tähän harrastuksen ja intohimon kautta.
Kryptovaluuttojen vaihto tavalliseksi rahaksi hoituu samalla tavalla kuin osakkeiden myyminen: Joko myyt päivän kurssin mukaan tai asetat kaupan ehdoksi tietyn kurssin, jonka toteutuessa myös kauppa toteutuu. Kryptovaluuttalompakosta rahat voi siirtää omalle tilille.
Visalla on sopimus useiden kryptopörssien kanssa. Melto tuntee Tampereelta henkilön, joka pystyy omalla Visa-kortillaan maksamaan ostoksensa lähikaupassa suoraan kryptovaluutalla.
– Eli sitä on mahdollisuus käyttää aivan yhtä helposti kuin normaalirahaakin.