Tulevan perjantain (2.2.) aktiivimallin vastaisen mielenosoituksen ja lakkoilun kuvio on mielestäni melko hupaisa. Ay-liike on itse ollut mukana valmistelemassa aktiivimallia ja mm. STTK:n keskeinen toimihenkilö ilmoittaa kannattavansa sitä [1]. Ehdotuksen aktiivimallista tultua ulos eduskunnasta otti monet luonnollisesti nokkiinsa siitä. Tarjoaahan se käytännössä keppiä työttömille. Voin kuvitella, kuinka Ay-liikkeisiin satelee yhteydenottoja ja pikkuhiljaa muodostuu ajatus siitä, että ”jonkun varmaan pitäisi tehdä jotain”. ”Miten olisi mielenilmaus ja lakko? Sitten kivasti kuitenkin jälkikäteen, kun asiaan ei voi enää vaikuttaa.”.

Se, että mielenosoitus on nyt vasta jälkikäteen, aktiivimallin jo tultua voimaan, vaikuttaa minusta siltä kuin pelattaisiin kaksilla korteilla. Jos oikeasti olisi haluttu muutosta malliin, niin siitä olisi kannattanut pitää ääntä ennen kuin malli on saanut lainvoiman. Hyvän aikaa se on ollut pamppujen tiedossa kuitenkin. Ikään kuin nyt ei olisi yrityskään saada muutosta, vaan tarjota ainoastaan porukalle mahdollisuus päästellä turhat höyryt huutamalla pihalle. Mielenilmauksen nimikin on sopivasti #äänityöttömälle.

Tanskassahan on käytössä vielä velvoittavampi aktiivimalli ja sikäläisen SAK:n edustaja myöntää ihan suoraan Ay-liikkeen kannattavan kyseistä mallia [2]. Aika erikoista jos Suomen Ay-liikkeen sikariportaassa tämä nähtäisiin kovin eri tavoin. Vähän on semmoinen kutina, että tässä nyt kalastellaan vain irtopisteitä ja annetaan kansalle tilaisuus kiukuta ja tuulettautua. Mikäs siinä – ihan vapaasti vaan torille huutamaan paha mieli pois, jos siltä tuntuu! Mutta ikävää, että lakkoilulla tehdään hallaa (jälleen kerran) myös sellaisille, jotka eivät mitenkään ole vastuussa kyseisestä uudistuksesta. Helsinki seisahtuu – julkisista kulkuvälineistä riippuvaiset eivät pääse liikkumaan ja autotietkin ruuhkautunevat. Miksi siis kaikki tämä? Tosiasiallista vaikutusta asiaan tällä ei ole, lakkoilusta seuraavia haittoja lukuun ottamatta.

PS. Mielenkiintoista on myös nähdä millä porukka saapuu mielenosoitukseen, kun kerta julkinen liikenne on lakossa [3]. Puhumattakaan järjestetyistä kyydeistä. Rikkuritko siellä on kuskeina?

[1] https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/238717-ay-ekonomisti-tunnustaa-ehdottaneensa-aktiivimallia-pienetkin-marjat-nyt-poimittava
[2] https://areena.yle.fi/1-4316812?autoplay=true
[3] https://yle.fi/uutiset/3-10048303

SANANVAPAUS

YHDENVERTAISUUS

ISÄNMAALLISUUS

YHTEISÖLLISYYS